Invloed op werkplezier

Opruimen

Ik ruim de zolder op. Opeens heb ik een Rembrandtbijbel in mijn handen. Ik grinnik even, omdat ik bedenk dat ik hem al twee keer heb weggegeven en weer teruggekregen. In 1991 rondde ik een opleiding af en de bestuurder van de Protestant-Christelijke werkgever reisde af naar Enkhuizen om mij te feliciteren en het boek te overhandigen. In mijn ogen gedroeg deze bestuurder zich nogal paternalistisch en autoritair en dat schoot bij mij in het verkeerde keelsgat. Ik was onmachtig er iets aan te doen en “wreekte” me toen op het boek. Mijn buurvrouw zag het boek liggen en werd enthousiast. “Je mag hem zo meenemen.” Dat gebeurde, maar na een paar jaar kreeg ik het boek terug. Daarna gaf ik het aan mijn vader. Toen hij overleed kreeg ik het weer terug, want wist mijn moeder, dat heeft hij van jou gekregen.

Invloed

Een van de grote factoren die maakte dat ik overspannen reageerde was dat ik in het gesprek met de bestuurder onmachtig was. Hij bepaalde hoe het gesprek verliep, wat ik moest doen en dat ik dankbaar moest zijn. Mijn eigen invloed op de situatie was op een schaal van 0 tot 10 verkleind naar een 0.
Invloed of eigen regie, maakt dat je met plezier werkt en leeft. Een situatie is niet vaststaand. Door over de situatie na te denken, een beetje opruimen ;), kun je strategieën bedenken, waardoor je wel degelijk invloed hebt, of het gevoel krijgen dat er naar je geluisterd wordt. Covey noemt dat werken aan de cirkel van invloed.  Meer daarover in: http://www.leren-werkt.nl/2015/12/invloed-van-draken/

Ik help je graag bij het werken aan je cirkel van invloed.

Ondertussen krijgt de bijbel, ontdaan van zijn lading, een mooi plekje.