Doeslief

Als er dingen spelen op je werk, wordt van je verwacht dat je er iets van zegt. Als je geraakt wordt door een flauwe opmerking, word je aangeraden van je hart geen moordkuil te maken. Kortom assertief zijn en feedback geven is belangrijk en maakt vaak deel uit van het profiel voor medewerkers.
Zonder het belang van assertief zijn en feedback geven uit het oog te verliezen, wil ik er iets naast zetten.

Emotionele bankrekening

Dit begrip is door Stephen Covey geïntroduceerd. Covey gaat er vanuit dat ieder mens een emotionele bankrekening heeft. Op die rekening kan op verschillende manieren gestort worden. Dat kan door belangeloos iets voor een collega te doen. Of door aan te voelen wat nodig is voor je collega en dat te doen. Of je aan werkafspraken houden.

Daar staat tegenover dat je ook van de rekening af kunt halen. Dat doe je door geen aandacht aan de ander te geven, flauwe opmerkingen te maken of je niet aan afspraken te houden. Je kunt er ook vanaf halen zonder dat je het merkt. Daarom is het belangrijk om altijd in de plus te staan. Dan kun je eens een potje breken.

Compliment

Een krachtig middel om het saldo op de emotionele bankrekening te verhogen is het geven van een compliment. Daar zul je het mee eens zijn. En toch… Er zitten nogal wat haken en ogen aan het geven van een duurzaam compliment. Duurzaam? Een sterk compliment helpt te groeien en ontwikkelen op de langere termijn. Een compliment is sterk als het concreet beschrijft wat je van de ander goed vindt. Dat vraagt van jou dat je jezelf enigszins in de ander verdiept hebt en weet waar de ander mee bezig is. Doordat de beschrijving zo concreet is, kan de ontvanger zich daar in herkennen en versterkt het positief zijn/haar zelfbeeld. Als bijvangst verbetert jullie relatie.

Valkuil

Stap niet in de valkuil iemand te prijzen terwijl je zijn/ haar prestatie vergelijkt met je eigen prestatie. ’Wat een prachtige trompetsolo, zo zou ik het echt niet kunnen.’ Je nodigt uit jou te zien als iemand die je moet ‘troosten’. Door in te gaan op dat verborgen verzoek, ‘ach, dat valt toch wel mee’, is het effect weg en beland je in een situatie waarin de een ‘meer’ is dan de ander. Terwijl je graag een bijdrage wilt leveren aan een wereld met zelfstandige, emotioneel volwassen mensen. Toch?

Veilig

Ik geloof dat de structurele samenwerking sterk verbetert als er aandacht is voor een positieve emotionele bankrekening. Dat vormt de basis voor veiligheid en staan mensen sneller open voor feedback.

Does goed

Does lief is goed voor de emotionele bankrekening. Een duurzaam compliment helpt je aan emotioneel volwassen collega’s. Ik voel een kerstwens opkomen. 😉