Eerlijk

Niet veranderen

Voorafgaand aan de opleiding tot supervisor ben je verplicht zelf supervisie te krijgen. Ik had de eer dat te krijgen van Ynse Stapert. Ynse is een van de pioniers als het gaat om supervisie in Nederland. Veel van onze gesprekken gingen over hoe mensen leren en hoe moeilijk het soms is om uit te vinden hoe mensen willen leren. Schokkend voor mij was om van Ynse te horen: de meeste mensen willen niet wezenlijk veranderen. Ik wilde dat toen niet geloven. Ynse nuanceerde het door te benoemen: mensen willen wel leren, maar stellen als voorwaarde dat ze niet of nauwelijks uit hun comfortzone hoeven te komen. Vanaf die tijd ben ik er op gaan letten en het klopt heel vaak. Ik vind het ook eerlijk om er zo naar te kijken.

Niet sexy

Voorgaande boodschap is niet sexy in een tijd waarin organisaties en  de samenleving termen gebruiken als een leven lang leren, kom uit je comfortzone, jobrotation als middel voor persoonlijke groei, enz.. Ook de “feel-good-industrie” maakt er graag gebruik van. Maar sexy of niet, eerlijk is vaak niet sexy, uiteindelijk gaat het er om wat werkt. Volgens mij werkt het als je zicht hebt op je comfortzone én op de voordelen die het gedrag, waar je mee aan het werk wilt, je tot nu toe hebben gebracht. De kans dat de verandering, door dat zichtbaar zijn voor jezelf van je eigen comfortzone en de interne debet/credit balans, veel meer integreert in jezelf op langere termijn.  Het is passender en duurzamer.

Oprekken!

In een artikel in het NHD van zaterdag 19 mei reageert Arjan Erkel(in 2002 werkzaam voor Artsen zonder Grenzen en 607 dagen gegijzeld in Dagestan) op de kreet: Kom uit je comfortzone! “ Je moet er niet uitkomen, oprekken die comfortzone!” Ik denk dat Ynse en Arjan het erg eens zouden zijn!