Waar gaat het over, Thé?

Waar gaat het over, Thé?

Als het gesprek een beetje zweverig werd, stelde Thea ( van het illustere duo Thea en Theo ) deze vraag: Waar gaat het over, Thé? Het is een prachtvraag die past bij deze verkenning rond aandacht. Om specifieker te zijn: aandacht in gesprekken. Het gaat me dan om het richten op en vasthouden wat van waarde is in een gesprek.

Wat houdt je tegen?

Onze aandachtsboog is de laatste 25 jaar bijna gehalveerd. Dat heeft te maken met de enorme toename van prikkels en informatie. Dat betekent dat als we het anders willen gaan doen, we de hersengebieden die daarin samenwerken, opnieuw moeten trainen. Tijd voor een informatiedieet, zoals Guus Pijpers schrijft? Zie je kansen in de huidige tijd?

Een andere factor die bepalend kan zijn, is onze behoefte aan erkenning en verbinding. Een behoefte die soms zo sterk is, dat we het gesprek sturen om die behoefte te vervullen. Soms hebben we het niet van onszelf in de gaten, soms ook pas na afloop van het gesprek.

Relaties

Iets anders wat naar mijn idee aandacht verdient, is onze relatie met gesprekspartner. Die relatie heeft een geschiedenis. Ons brein dwingt ons om verder te gaan met die geschiedenis, inclusief alle rollen en posities die gegroeid zijn. Als je het gegeven van je relatie, een neutrale positie kan geven, door het bijvoorbeeld bij de feiten te houden, los van de gezamenlijke relatie, is er een ander vertrekpunt. Dat betekent veel schakelen. Dan is er focus nodig om te ontdekken waar het gesprek over gaat. Dat is meer dan de platte tekst die uitgesproken wordt. Zoals je misschien al weet, is 70 % van de boodschap non-verbaal. Dat is een gegeven wat je als indicator kunt gebruiken.

Doen!

Steeds weer die innerlijke vraag: Waar gaat het over? Waar gaat het echt over? Mooi zo’n verkenning rond dit thema. Het heeft zin als het verkennen wordt omgezet in actie. Ik schreef het al eerder: hersengebieden moeten getraind worden om het anders te gaan doen. Dat betekent veel oefenen.

Bronnen:

Blokhuis, A. & Boudewijn, J., Uitgeverij Lannoo nv, Tielt, 2018, Hou je kop erbij, Helder communiceren in de Zorg.

Blokhuis, A & Talma, D., Uitgeverij Lannoo nv, Tielt, 2014, Draagkracht en veerkracht in de zorg.

Pijpers, J. Uitgeverij, Business Contact, 2007, Op informatiedieet, naar een beter gebruik van informatie.