Volkstuinteam

Puzzelen

Als manager ben je veel bezig met het functioneren van de/het team(s) waar je verantwoordelijk voor bent. Als hulpmiddel wordt vaak gebruik gemaakt van de ontwikkelingsfases zoals die ooit door Bruce W. Tuckman zijn bedacht. Marijke Lingsma gebruikt een daarvan afgeleide vorm.

Sommige managers willen er niet mee werken, omdat ze vinden dat het niet klopt. En dat klopt als je het gebruikt als perfect analyse-instrument. De situaties rond teams zijn zo dynamisch en complex, die laten zich niet vangen in een schema. Bijvoorbeeld, een M2 team kan functioneren als een M1 team, omdat ze onder enorme druk staan. Toch blijft dit hulpmiddel handig als vertrekpunt. Tegelijkertijd, met de kennis rond ontwikkelingsfases, blijft het puzzelen, op zoek naar goeie interventies.

Volkstuinteam

Nog meer puzzelen. In de verschillende managementsteams waar ik deel van uit gemaakt heb, heb  ik mij vaak afgevraagd, waar die M.T.’s geplaatst zouden kunnen worden. Toen kwam ik er niet uit.

Martijn Vroemen noemt het volkstuinteam. Het grote verschil met de teams in relatie met de ontwikkelingsfases die hier boven genoemd worden is dat er minder wederzijdse afhankelijkheid is. Iedereen heeft zijn eigen taak. Net als op een volkstuin kan het handig zijn om gezamenlijke inkopen te doen (bv. samen pootaardappelen inkopen, voor m.t.’s bv. één kantoor). Er wordt voor elkaar waargenomen, net als op de volkstuin als iemand op vakantie gaat. Het kan een hele opluchting zijn te ontdekken dat het niet meer nodig is krampachtig in M1, M2, M3 of M4 te moeten zoeken. Aandachtspunten waar mogelijk groei in zit voor een M.T., zijn vergroten van collegialiteit. Dat bestaat uit leren van elkaar, zorg voor elkaar en gezamenlijk werkplezier. Goeie oogst!

Bronnen:

  • Lingsma, Marijke, Aan de slag met teamcoaching, 2018, Boom uitgevers, Amsterdam.
  • Vroemen, Martijn, Handboek teamcoaching, helpen zonder bemoeizucht, 2018, Vakmedianet, Deventer.

 

1 Comment

  1. Klaas Petter on 20 november 2018 at 20:00

    Marijke de Jong: Mooi om hiermee aan de slag te gaan!