Je plek weten

Familieziel

In november 2015 schreef ik een blog over beschermjassen. Het is een concept wat beschreven wordt in het boek Beschermjassen, transculturele hulp aan families geschreven door Kitlyn Tjin A Djie en Irene Zwaan. Vorige week gaf Kitlyn Tjin A Djie een lezing in Heerhugowaard en ik mocht erbij zijn. Het thema was werken met de familieziel. Kitlyn vertelde over de enorme invloed van gebeurtenissen, beslissingen, situaties die de eerste generatie binnen families meemaken. (Uiteraard is de 1e generatie ook weer een 3e generatie) Naast dat het  invloed heeft op die generatie, heeft dat ook weer invloed op de 2e en de 3e generatie. Die invloed is niet altijd direct zichtbaar. Het verdriet van de 1e generatie kan gedragen worden door de 2e generatie, waar de derde generatie dan weer vorm aan geeft. Als je daar van bewust bent, wordt het gemakkelijker om daarover in je eigen leven het stuur in handen te nemen. Hebben bijvoorbeeld jouw grootouders en ouders altijd in een dorp gewoond, waar noaberschap gold, wat doet dat dan met jou als je in een stad gaat wonen met andere sociale systemen?

Plek in het gezin

Binnen een gezin heb je ook een positie. Het kan simpelweg de volgorde zijn, de oudste, de tweede, het nakomertje. Het kan ook de relatie zijn die van invloed is; goede relatie met moeder, goede relatie met vader, als oudste dochter voor het jongste broertje zorgen, enz. Er zijn ook nog andere factoren, bv. je bent een “vervangkind”, het kind voor jou in de volgorde is overleden. Jouw positie maakte dat je op een bepaalde manier op situaties reageerde en maakt hoe je nu op bepaalde situaties kunt reageren. Kunt schrijf ik, want door je het voorgaande te realiseren, krijg je de mogelijkheid om te kiezen voor gedrag.

Je plek weten

Het wordt interessant om een link te leggen met je werk. Welke plek heb jij binnen het team waar je werkt? Is er een relatie met je positie binnen het gezin waarin je opgegroeid bent? Ben jij bijvoorbeeld de “oudste” van het team, zorg jij voor het jongste broertje? Laat jij jouw reactie op gebeurtenissen afhangen van wat de “oudste” vindt? Lukt het jou om in je werk te kiezen welk gedrag je vertoont?