Aandacht? Super!

Aandacht

In de supermarkt waar ik boodschappen doe, gebruiken ze een nieuwe leus: Aandacht is ons ambacht. Mooi gevonden, vind ik. Ik ga graag naar een winkel waar aandacht is. Ik fantaseer er op los hoe zoiets eruit ziet. Is het zo dat als je drie maanden ziek bent geweest, de caissière blij is je weer te zien? Of zegt de mevrouw die verantwoordelijk is voor de kaasafdeling: Ik weet dat u zo van Noorse Brunost houdt. Ik zag laatst bij de groothandel een doosje liggen, heeft u belangstelling? Of zegt de vakkenvuller: Ik zie 6 flessen in uw winkelwagentje liggen, zal ik een doosje voor u halen? En zo kan ik nog verder dromen. De werkelijkheid is anders. Ik krijg aandachtszetels. Ik mag naar een uitje, waar je als volwassene zonder kleine kinderen, niet zo gauw naar toe gaat. Met aandacht geschonken aan een buurvrouw. Dan zijn er zegels voor handdoeken die ik niet mooi vind. De handdoeken worden gevolgd door pannen. Ik heb net nieuwe pannen. Hmm…

Situatie en ander

In het werk zijn we ons bewust van de noodzaak van aandacht. Aandacht voor de klant, client, collega, enz. Met aandacht bedoelen we dan bewust het contact met de ander onderhouden. Het vraagt vaak de kracht om in het moment te zijn. Concentratie. In het het Nederlands kennen we de uitdrukking, je aandacht erbij houden. Je aandacht sturen, eigenlijk. Afstemmen op wat bij de ander of de situatie past.
De Canadese filosoof Bernard Lonergan trekt het breder:
– Wees erbij, luister aandachtig naar wat zich aandient. Wat is er aan de hand, wat kan ik doen?
– Breng er orde en structuur in aan, probeer het te snappen.
– Wees verstandig. Probeer tot een goed oordeel te komen.
– Wees verantwoordelijk. Maak morele afwegingen en doe wat de situatie en de ander van je vraagt.
– Leg je hart erin.

Groei

Deze functies lopen gelijk op. Als je bedenkt dat dit wel heel veel is om van ons te verwachten, helpt het misschien te weten dat Lonergan dacht vanuit groei. Ook Benedictus, in de eerste helft van de 6e eeuw, worstelde hier al mee.  Oefenen dus.

Bron: – Derkse, Wil, Een levensregel voor beginners, Uitgeverij Lannoo nv, Tielt, 2002