4 stappen voor minder intern Mama appelsap.

Vandaag volg ik een cursus op Urk. Veel medecursisten komen van Urk. Je merkt dat ze gewend zijn veel in hun dialect te spreken. Na een tijdje schrik ik. Ik lijk de h’s niet meer te horen. Zou dat de prijs zijn van jarenlang in een band spelen? Opgelucht constateer ik dat ze de h’s niet uitspreken, omdat dat in hun dialect gebruikelijk is. Terugkijkend heb ik dus een tijdje de h’s zelf ingevuld, omdat het vanuit het Nederlandstalig perspectief te verwachten viel. Iets vergelijkbaars gebeurt er met Mama appelsap(Mondegreen), een vermakelijk fenomeen. In een bestaande songtekst hoor je iets ( of wordt je door een ander iets aangereikt ) wat past bij jouw taal. Als die tekst eenmaal heeft postgevat, lukt het bijna niet meer om er anders naar te luisteren.

Intern Mama appelsap

Vaak gebeurt dit ook in onze communicatie. Iemand vertelt iets en in ons hoofd draaien de radertjes volop op zoek naar iets gemeenschappelijks. We weten zeker wat het probleem is. Het lijkt vaak wel of we willen bewijzen dat we hetzelfde zijn. Met ons verstand weten we dat we niet gelijk zijn. Het is gewoon onmogelijk. Er zijn zo ontzettend veel factoren die een rol gespeeld hebben in onze ontwikkeling. Niemand heeft alle factoren op de zelfde manier meegemaakt. En dus zijn we niet gelijk! Toch schieten we keer op keer in dat patroon. We doen ons best, kunnen ons een tijdje inhouden en ja hoor, dan zeggen we iets waardoor we zelf weer in beeld zijn. We vullen in, we geven goede raad, we zeggen letterlijk: als ik jou was…, en ga zo maar door. Maar wat dan? Hoe anders? Help!

„En dus zijn we niet gelijk!”

Stap 1

Accepteer met al je vezels dat de ander anders is!

Stap 2

Wees nieuwsgierig naar de ander en vraag en check. Hoe gaat zoiets bij jou? Kun je uitleggen wat er bij jou gebeurt? Heb ik je zo goed begrepen? Enz.

Stap 3

Oefen. Je hebt het al jaren anders gedaan, dus zal het oefening kosten om dat bij jezelf te veranderen.

Stap 4

Heb respect voor jezelf. Het is knap dat je anders wil, het zal niet ineens helemaal anders gaan, maar je doet je best. Vier je succes!

 

„Heb respect voor jezelf”

Eenvoudig hè? 😉