Wie goed ziet, goed zaait (tegeltjeswijsheden 2)

Flow

Iedereen droomt ervan, maar het lukt maar een paar mensen: werken in de flow! Wat is dat dan en wat is er voor nodig? Ik vind de inleiding van Marc Lammers over de ontwikkeling van hem en Silvia  Karres hierover indrukwekkend en enthousiasmerend. In het kort komt het er op neer dat focussen op sterke kanten van spelers (lees:medewerkers) meer tot leren aanzet en stimuleert richting flow. Dat heeft vervolgens zijn weerslag op het hele team.  Ja, natuurlijk zul je zeggen, dat is geen nieuws. Maar waarom lukte het ons zo weinig, vraag ik je ?

 

Opvoeden

Ga eens in aansluitend op het voorbeeld van het kind met de snoeppot van Marc Lammers, op een kinderrijk terras zitten en luister: Nee Dylan, niet doen! Daisy stop daar mee! Thomas dat is vieMarc Lammerss! Is het nu afgelopen! Ik heb het nog zo gezegd! enz. Kortom de focus ligt op wat er niet goed gaat. Het is een groot deel van onze opvoeding. Terwijl Marc eerder aangaf dat het woordje niet niet blijft hangen, waardoor het gewenste resultaat keer op keer niet gehaald wordt.

Kwaliteiten

In organisaties bestaat het gevaar van focussen op wat niet goed gaat, ook. Er zijn targets “afgesproken” en die moeten gehaald worden. En als de targets niet gehaald worden? Van managers wordt verwacht daarop te sturen. Begrijpelijk, want hoe moet je je anders verantwoorden naar je stakeholders? Het risico van alleen controleren en focussen op wat niet gehaald is en dus niet goed gaat, is dat go with the flow verandert in de flow vloog weg. Hoopvol is, dat bij het vormen van zelforganiserende teams de leidinggevende nadrukkelijk uitgenodigd wordt, zich te gaan richten op kwaliteiten van medewerkers. Kun je als leidinggevende en als collega, kwaliteiten van anderen zien en stimuleren, dan ben je aan het zaaien!