Wipwappen op het werk?

wipwap

wipwappen op het werk?

Wipwappen?!?

Je kent misschien wel die gesprekken met een medewerker of je leidinggevende, waarbij je afvraagt:” Ja maar, wat wil je nou eigenlijk?” Je bent geduldig, probeert goed te luisteren en op het moment dat je denkt dat je weet welke kant het op gaat en dat onder woorden brengt, doet je gesprekspartner voorkomen dat het heel anders is. Of als in het lied van Acda en de Munnik: “Ben je net een beetje leuk weg van de kade. Ben je weg, gaat het anker alweer uit.” Je bent samen aan het wipwappen! Pftt!
Een voorbeeld:
medewerker Jan: Die slaapdiensten zijn wel zwaar. leidinggevende Gerard: Wat maken die slaapdiensten zwaar?
J: Ik doe geen oog dicht, Ik hoor van alles!
G: Heb je een idee waar dat aan ligt?
J: Tja, het zijn verschillende dingen tegelijk, hè?
G: Welke dingen zijn dat dan?
J: Nou, heb je even?
Gerard kijkt uitnodigend.
J: Nou, de slaapwacht is slecht geïsoleerd, het luchtklimaat is slecht, we begeleiden mensen die niet tot de doelgroep behoren, dat bed in de slaapwacht, heb je daar wel eens op gelegen?!?
G: Is het een idee om de dingen eens uit elkaar te pluizen? Waar wil je mee beginnen?
J: Tja het heeft allemaal wel met elkaar te maken….. Ok. Het bed.
G: Ik zou een nieuw bed op de begroting kunnen opnemen…
J: Ja, maar dan zijn er wel belangrijker dingen die vervangen moeten worden.
Gerard probeert mee te bewegen en op het moment dat hij dat doet wipt de Jan de wipwap weer de andere kant op.

En dan?

Verderop in het gesprek verandert het als Gerard aan Jan vraagt waarover hij zich zorgen maakt. Jan blijkt zich zorgen te maken of hij dit werk nog wel kan blijven doen. In spreektaal heeft Gerard een begin gevonden om de weerstand te verminderen doordat Jan het gevoel krijgt dat Gerard in hem geïnteresseerd is. Divergerende interactie is een term die bij supervisie nogal eens gebruikt wordt. De term drukt mooi uit dat de weerstand niet gekoppeld is aan een persoon, maar altijd aan een persoon in een bepaalde context. In het voorbeeld Jan in relatie met Gerard als leidinggevende in een gesprek over Jan zijn werksituatie.

Herken je als leidinggevende het kazige gevoel van Gerard in het uitgeschreven deel van het gesprek? Mail me, mogelijk kan ik iets voor je betekenen.

Je kunt ook bewust wipwappen. Door bijvoorbeeld een spiegel voor te houden of de situatie uit te vergroten.  Binnen provocatief coachen wordt dit veel gebruikt. Wipwappen krijgt een andere dimensie! Nogmaals, mail naar info@leren-werkt.nl  als je geïnteresseerd ben.

Bronnen:

  • Acda, Thomas & de Munnik, Paul, Kapitein deel II,  op het album Naar huis, Rtbe 0-E Ahaa Records, 1998.
  • Dekkers, Anneke & de Galan, Karin, Provocatief coachen, Thema, Zaltbommel, 2016
  • Miller, William R. & Rollnick, Stephen, Motiverende gespreksvoering,Ekklesia, Gorinchem, 2008.

 

2 Comments

  1. Klaas Petter on 1 februari 2017 at 08:49

    Suzanne de Wit Herkenbaar….



  2. Klaas Petter on 1 februari 2017 at 21:07

    Rosemary Stienstra
    ja Klaas herkenbaar :))…waar zit hem hem nu echt in…de vraag achter de vraag, ik heb hierin al veel van jou geleerd! Vaak weten we het zelf niet of we saboteren onszelf, onbewust. Angst: onbewust, en zelfs als we ons ervan bewust zijn is het benoemen en ‘ownen’ ervan net zo eng. En hoe fijn als iemand het helder met je maakt, en je erachterkomt dat bijna overal aan gewerkt kan worden of een oplossing voor is. Een meedenker, omdenker in mogelijkheden, fijn is dat. Dankjewel, als ik wipwap op het werk kan ik altijd bij jou terecht 😉 .