Als het niet kan zoals het moet…..(tegel 1)

IMG_0060Tegelwijsheid 1

We hadden een sportieve auto, tot hij bij een kettingbotsing total loss werd verklaard. We besloten een wat jongere en wat meer functionele auto te kopen. Tíjdens het rijden ontdekte ik dat als de radio aanstond je niet kon zien hoe laat het was. Lastig, maar ja, dat is kennelijk zo. Dan maar even de radio uit, als je wilt weten wat de tijd is.

Afgelopen woensdag zat ik op de bijrijdersstoel en stonden we in file. Uit verveling pakte ik het instructieboekje van de auto en ontdekte ik dat het mogelijk was en de radio aan te hebben en de tijd te zien.
Ik moest opeens denken aan het bord wat in ons ouderlijk huis hing met de Friese tekst: As ’t net kin sa’t moat, dan moat it mar sa’t kin.(vert. Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.)
Ik had gedacht dat het een voldongen feit was dat de tijd en de radio niet samengingen en had me daarbij neer gelegd.
Er is iets bijzonders met deze tegelwijsheid. Je kunt hem lezen als, wees nu maar tevreden met wat er is en doe het daar maar mee.

Je kunt hem ook gebruiken als devies als je een aanpakker wilt zijn. Je wilt je bijvoorbeeld binnen een organisatie niet laten ophouden door de beperkingen van systemen, maar juist pragmatisch te werk gaan. Het geeft je energie, omdat er aan het eind van de werkdag weer minder losse eindjes zijn.
Het kan evengoed geen kwaad, samen met anderen binnen de organisatie, je af te vragen, waarom het niet kan. Als we met zijn allen blijven accepteren dat het niet anders kan, blijft het in onveranderde vorm bestaan. De kans bestaat dat er ondergrondse systemen gaan ontstaan of dat systemen niet de geplande resultaten opleveren zonder dat iemand weet waar het misgaat. Dus wat is het? En waarom kan het niet?