Beschermjassen en Broeikaseffect!

Binnen de hulpverleningswereld bestaat de term beschermjassen. Ik heb zelf aan de term moeten wennen. Er wordt mee bedoeld dat mensen in hun leven kunnen beschikken over ondersteunende gedachten , dingen, mensen, geuren, klanken. Of anders gezegd: beschermjassen zijn ankers uit het verleden, bijv. familie, vrienden, rituelen, eten en alles wat oud en vertrouwd was. Beschermjassen stellen mensen in staat zich te “hernemen”.Een eenvoudige vertaling van mij is dan steuners. Het begrip beschermjas gebruik je dan als een lekkere warme mantel tegen de kilte waarin je beland bent. Het lijkt voor de hand, maar je moet er soms echt even naar zoeken. Bijvoorbeeld de geur van de tabak die opa altijd rookte, of dat ene nummer van Coldplay wat je samen altijd draaide aan het begin van het weekend. Als de situatie of de persoon er niet meer is, moet je op zoek naar vervangers. Dus de geur van tabak linkt aan opa, het nummer van Coldplay aan het gezamenlijke begin van het weekend.  Die beschermjassen kun je ook oproepen/opzoeken als je daar behoefte aan hebt. Als het hernemen lukt, is er een vertrekpunt voor bouwen aan de persoonlijke ontwikkeling.
Er is een periode geweest waarin ik als manager onder grote druk stond. Zonder dat ik er een vooropgezet plan bij had, ging ik vaak buiten bij een vuurpot zitten, ondertussen stookte ik het vuur met hout hoog op en staarde in het vuur. Rookgeur, vlammenbeeld, geknetter en de stilte rondom. Deed het me onbewust denken aan de ruitjes van de kolenkachel uit mijn veilige jeugd? Mijn buurman grapte wel eens: Hoeveel rapporten van het hoofdbureau gaan er nu weer in rook op? Had hij gezien wat ik niet zag? Als het vuur doofde ging ik weer naar binnen en was er een soort rust over me. Nu denk ik, dat was een beschermjas voor mij. In mijn geval heeft stress dus geen goeie invloed op het broeikaseffect.

bronnen:

-Kitlyn Tjin A Djie, Irene Zwaan, Beschermjassen, transculturele hulp aan families, 2013, Assen.

-Twie Tjoa, Marjo Boer, les diversiteit in theorie en praktijk, 13 december 2013, PAO- Leergang Supervisiekunde (2013-2015), Amsterdam.

P1040913

beschermjassen en broeikaseffect!